Verkkosivujen suunnittelu, toteutus ja ylläpito
Olemme kokenut ja luotettava kumppani kaikenkokoisiin verkkosivuprojekteihin, olipa kyseessä sitten yksittäinen landing page tai laaja integroitu palvelukokonaisuus.

Verkkosivut ovat erilaisten organisaatioiden tärkein viestinnän ja markkinoinnin kanava, sekä yhä useammin myös keskeinen kosketuspiste niiden ydintoiminnan ja asiakkaiden välillä. Verkkosivujen kokoluokka voi vaihdella valtavasti: kyseessä voi olla mikroyrityksen esittelysivu tai valtavan kansainvälisen organisaation monikanavainen viestinnän, markkinoinnin ja myynnin kokonaisuus.
Verkkosivut voidaan siis toteuttaa missä tahansa laajuudessa ja käyttäen monia eri teknologia- ja alustaratkaisuja. Alla esittelemme joitakin varteenotettavia vaihtoehtoja, erityisesti niitä joita itse pidämme parhaina. Kartoitamme sopivimman mahdollisen ratkaisun juuri teille mielellämme, ota siis yhteyttä jos etsit erinomaista kumppania verkkosivuprojektiin.
Verkkosivuston alustan valinta
Verkkosivujen toteuttamiseen on olemassa valtavasti erilaisia ratkaisuja, joista useat voivat olla toimivia – kaikki riippuu tavoitteista ja budjetista. Keskeisimpiä ominaisuuksia on sisällönhallinta: tapa luoda ja esittää kuvaa, tekstiä, sivuja ja artikkeleita. Oikea sisällönhallintajärjestelmä (Content Management System, CMS) onkin tärkeimpiä valintoja verkkosivuprojektille. Alla olemme ryhmitelleet erityyppisiä ratkaisuja sisällänhallintaratkaisun kokoluokan perusteella. Maailman suosituin ja meiltä usein suosituksen saava CMS on WordPress.

Kevyt CMS | Keskikokoinen CMS | Enterprise CMS | |
---|---|---|---|
Milloin hyvä valinta? | Kun ei juuri tarvita toimintoja, räätälöintiä tai kieliversiointia. | Kun tarvitaan toimintoja ja mahdollisuuksia tulevaan kehitykseen. | Kun tarvitaan kattavia toimintoja suurelle määrälle ylläpitokäyttäjiä. |
Keskeinen vahvuus | Helppo käyttöönotto ja kevyet kustannukset. | Laajat mahdollisuudet räätälöintiin ja integrointiin. | Monikanavaisuus ja kattavat toiminnot. |
Keskeinen heikkous | Heikko skaalautuvuus ja räätälöitävyys. | Raskas käyttöönotto ja korkeat kustannukset. | |
Viitteellinen budjetti käyttöönottoon (€ alv 0%) | 100–10 000 eur | 10 000–50 000 | 50 000 + |
Kevyet sisällönhallintaratkaisut
Asiakkaalle, jolla ei ole tarvetta tai resursseja palvelun jatkuvaan kehitykseen ja ylläpitoon (esim. pieni järjestö tai startup), sopivat usein parhaiten kevyet lisenssipohjaiset sisällönhallintajärjestelmät. Tyypillisesti kevyimmät ratkaisut perustuvat kiinteään kuukausihintaan, ja ne otetaan käyttöön itsenäisesti tai vain kevyen konsultointityön avulla.
Tällaisten alustojen hyviä puolia ovat juuri pienet kustannukset ja kevyt käyttöönotto. Huonoja puolia ovat varsin rajoitettu jatkokehitettävyys sekä omistajuuden puute: valmiiksi tuotteistetut alustat perustuvat siihen että asiakas saa käyttöoikeuden, ei varsinaista omistusoikeutta palveluunsa. Eurooppalaisen organisaation kannalta oleellisia vaatimuksia ovat myös tietosuoja ja saavutettavuus, joihin piilaaksotyyliset alustat eivät aina pysty täysin vastaamaan. Suosittuja tällaisia alustoja ovat esimerkiksi Google Sites ja markkinoinnin automaatioon keskittynyt Hubspot. Unbounce on suosittu ja nopeasti kasvava alusta erityisesti markkinoinnin vaatimiin landing page -toteutuksiin.
Agenda Helsinki tarjoaa konsultointia ja räätälöintiä tällaisten alustojen päälle rakennettujen verkkosivujen suunnitteluun, toteutukseen ja käyttöönottoon.
Keskikokoiset sisällönhallintaratkaisut
Keskikokoisille organisaatioille, joilla on resursseja ylläpitää ja kehittää palveluitansa (joko itse tai ulkoistettuna) on tarjolla varsin laajoja mahdollisuuksia verkkopalveluiden räätälöintiin ja integrointiin.
Keskeisin alusta tässä kokoluokassa on WordPress. Avoimeen lähdekoodiin perustuva WordPress on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä ja alusta verkkosivujen toteutukseen, ja sen suosio kasvaa edelleen. Laaja kehittäjäyhteisö tarkoittaa että alustan jatkuva kehitys on taattu ja kehityskumppaneita on helppo löytää. WordPressin suosio perustuu suurelta osin myös valmiiden lisäosien laajaan kirjoon, joiden avulla monimutkaisiakin toiminnallisuuksia voidaan ottaa käyttöön helposti. Avoimen lähdekoodin ansiosta asiakkaalla on täysi kontrolli ja omistajuus omaan palveluunsa. Nämä vahvuudet nousevat esille esimerkiksi tietosuojan ja saavutettavuuden vaatimuksiin vastattaessa. WordPress on erittäin joustavasti jatkokehitettävissä ja integroitavissa muihin palveluihin, ja esimerkiksi verkkokaupan saa sen yhteyteen rakennettua Woocommerce -lisäosan avulla.
Lue lisää: WordPress-verkkosivut
WordPressin kanssa kilpailevia alustoja ovat pitkään olleet mm. Joomla ja Drupal. Molempien suosio on sittemmin laskenut tai jäänyt polkemaan paikallaan. Useimpiin verkkosivuprojekteihin Drupal on myös tarpeettoman raskas sekä toteutuksen, sisällönhallinnnan että jatkokehityksen osalta. Vaativampien verkkopalveluiden tapauksessa se voi yhä olla relevantti alustavalinta. Kiinnostava – mutta suosioltaan pieneksi jäänyt – vaihtoehto on Umbraco. Pieni kehittäjien määrä voi osoittautua haasteelliseksi palvelun tulevassa kehityksessä.
Laajat ja vaativat sisällönhallintaratkaisut (Enterprise)
Kun WordPress ei enää riitä verkkosivuston alustavaksi, puhutaan luultavasti erittäin laajasta ja monikanavaisesta ratkaisusta joka kattaa viestinnän, markkinoinnin, myynnin ja/tai räätälöityjä toimintoja – ns. “Enterprise” -tasosta. Ratkaisun täytyy tällöin tukea laajaa määrää käyttäjiä ja hyviä työkaluja kansainväliseen toimintaaa. Verrattuna tyypillisiin verkkosivuihin tällaiset ratkaisut lähentyvät kokonaisvaltaisempaa toiminnanohjauksen järjestelmää.
Monikanavaiseen ja laajaan sisällönhallintaan perustuvia valintoja ovat usein esimerkiksi Optimizely (entinen Episerver), Liferay, Sitefinity, Adobe Experience Manager ja avoimeen lähdekoodiin perustuva Typo3. Verkkokaupparatkaisuissa yksi tyypillinen valinta tässä kokoluokassa on Magento.
Usein erityistarpeet liittyvät performanssiin (eli latautumisnopeuteen) tai organisaation toimintaprosessien vaatimuksiin. Viimeaikoina suosittu ratkaisu tämäntyyppisiin vaatimuksiin on ollut ns. headless-toteutus, jolloin palvelun backend on rakennettu sisällönhallintajärjestelmää hyväksikäyttäen (esimerkiksi WordPressillä), mutta frontend on toteutettu räätälöitynä, jotain frameworkkia hyödyntäen (esim. React, Gatsby tai Laravel). Tämäntyyppisissä tapauksissa on parasta edetä vaatimukset edellä, valiten sopiva framework tarpeiden perusteella.
Verkkosivujen suunnittelu & design
Valittu alusta asettaa omat rajoituksensa verkkosivujen suunnitteluun: Jos valittu CMS nojaa valmiiden sivupohjien käyttöön (kuten etenkin kevyiden alustojen tapauksessa yleensä on), täytyy suunnittelu tehdä niiden ehdoilla. Tämä on etu silloin kun tärkeintä on tehokkuus, mutta haitta jos nimenomaa omaehtoinen räätälöinti on keskeinen vaatimus. Brändin mukaisen toteutuksen saa tyypillisesti aikaiseksi mille vain alustalle.
Suunnitteluprosessin alussa käydään läpi yleiskuvaa ja perusasioita: vaatimuksia, toiveita, tavoitteita ja benchmarkkeja. Myös keskeisten sidosryhmien ja asiakaspolkujen läpikäyminen auttaa hahmottamaan mitkä toiminnallisuudet ja sisällöt ovat tärkeimpiä. Sisältösuunnitelma auttaa hahmottamaan millainen navigaatio ja sisältöarkkitehtuuri palveluun on tulossa.
Rautalanka on yksinkertainen mallinnos sivujen layoutista, sisältöjen järjestyksestä ja suhteista toisiinsa. Visuaalinen suunnitelma tai layout antaa käsityksen siitä miltä sivusto näyttää mm. valokuvien, värien ja fonttien kanssa. Nykyiset suunnittelutyökalut mahdollistavat että suunnitelmien pohjalta toteutetaan mockup tai prototyyppi, jossa siirtymiä eri sivujen ja näkymien välillä on helppo havainnollistaa.
Etenkin laajemmissa projekteissa erittäin tärkeää on myös tekninen suunnittelu tai määrittely, jonka puitteissa suunnitellaan tuleva tekninen toteutus esimerkiksi palvelinympäristön, analytiikan, toiminnallisuuksien tai käyttäjähallinnan osalta.
Verkkosivuston toteuttaminen Agendan kanssa
Aloitamme käymällä kanssanne läpi tavoitteenne, toiveenne ja vaatimuksenne sekä projektin että lopputuloksen osalta. Tärkeimpiä muuttujia ovat aikataulu, budjetti ja laajuus (sisältäen erilaiset toiminnallisuudet). Jos ette ole vielä valinneet sopivaa alustaa, pohdimme yhdessä parhaan ratkaisun sisällönhallinnan, toiminnallisuuksien ja tulevien kehitystarpeiden perusteella.
Vaativampien projektien tapauksessa voi olla järkevää toteuttaa projektin alussa erillinen määrittelyvaihe, jotta kaikilla osapuolilla on paras mahdollinen yhteinen käsitys tulevasta toteutuksesta.
Jos sinulla on verkkosivuprojekti johon etsit kumppania, keskustelemme mielellämme kanssasi erilaisista mahdollisuuksista.

Tärkeitä ovat erityisesti vaaditut toiminnallisuudet, ylläpitoon liittyvät kysymykset ja ulkoasun räätälöinnin mahdollisuudet. Sivuston ympärille rakennettava analytiikan ja digitaalisen markkinoinnin kokonaisuus nousee merkittäväksi erityisesti kun kyse on markkinointiin suunnatusta sivustosta. Maailman suosituin ja meiltä useimmiten suositukset saava CMS on WordPress.
Verkkosivujen kustannus voi olla mitä tahansa nollan ja miljoonien eurojen väliltä. Oleelliset kustannukset ovat lisenssimaksut ja työn hinta. Kevyet verkkosivualustat maksavat tyypillisesti vain kymmeniä euroja per kuukausi, kun taas raskaammissa alustoissa kustannukset liikkuvat tuhansissa euroissa per kuukausi. Esimerkiksi WordPress perustuu avoimeen lähdekoodiin, jolloin itse alustaan ei liity kiinteitä hintoja. Jotkin lisäosat saattavat sisältää jonkinlaisen lisenssimaksun joko kertamaksuna tai jatkuvana. Myös mahdollinen myöhempi ylläpitotarve kannattaa huomioida (kts. alla).
Suurin osuus kustannuksista muodostuu työn hinnasta, josta ylivoimaisesti suurin osa liittyy asiakaskohtaiseen räätälöintiin. Jos palvelun käyttöönottoon halutaan lähinnä kevyttä konsultaatiota, liikkuu työmäärä luultavasti joissakin työpäivissä ja työn hinta siis tuhansissa euroissa. Täysin räätälöidyn verkkopalvelun suunnittelun ja toteutuksen työmäärä on tyypillisesti kymmeniä työpäiviä, jolloin kustannus liikkuu myös kymmenissä tuhansissa euroissa. Jos kyseessä on melko suoraviivainen projekti, on tyypillinen aikataulu 1–3 kk, työmääräarvio 10–30 työpäivää ja kustannus 7500–20000 euroa (alv 0%).
Lisenssoitujen alustojen kuukausimaksu sisältää yleensä kattavan ylläpidon, mutta omistajuuteen perustuvissa (avoimen lähdekoodin) alustoissa kuten WordPress ylläpito jää omistajan (tai valitun kumppanin) vastuulle, ja tuottaa tyypillisesti jonkinlaisia ylläpitokustannuksia. Ylläpidolla tarkoitetaan tässä yhteydessä palvelin- ja sovellusylläpitoa, mutta ei varsinaista sisältö- tai muutostyötä. Tarjoamme mielellämme teille sopivan laajuista ylläpitopalvelua.