Käyttöliittymäsuunnittelu
Tarjoamme digitaalisten palveluiden (esimerkiksi verkkokauppa tai mobiilisovellus) käyttöliittymän ja käyttökokemuksen suunnittelua ja toteutusta. Käyttöliittymäsuunnittelu voi sisältää mm. palvelumuotoilua, visuaalista suunnittelua ja/tai front end -toteutusta.
Palvelumuotoilu
Design sprint ja työpajat
Haastattelut
Prototyyppaus
Testaus
Visuaalinen suunnittelu
Palvelun ulkoasu
Interaktiiviset mock up -näköismallit
Design system, ohjeistus
Koodi
Frontend -toteutukset
Full stack -toteutukset

Suunnittelu ja konsultointi
Kun työn eteneminen on selkeää ja työn kohde määritelty, voimme tarjota käyttöliittymäsuunnittelua jatkuvana konsultointipalveluna. Tämä kattaa mm. Palvelumuotoilun keinot (kuten työpajat ja haastattelut), UX ja visuaalisen suunnittelun (layoutit, mockupit) ja teknisen toteutuksen suunnittelun.
Design sprint -työpaja
Design sprint on lyhyt ja intensiivinen, työpajamallinen yhdessä suunnitteluun perustuva työpaja. Se on loistava malli päästä nopeasti tuloksiin rajaamalla käsiteltävä ongelma riittävän selkeäksi ja tuomalla oikeat ihmiset samaan tilaan muutamaksi päiväksi. Suosittelemme tätä erityisesti projektin aloitukseksi tai jos jokin kriittisen tärkeä kysymys uhkaa pysäyttää kehitystyön etenemisen.


Käytettävyystestaus
Suunnittelemme ja toteutamme käytettävyystestauksia verkkopalveluille ja käyttöliittymille. Testaus antaa arvokasta tietoa oikeilta käyttäjiltä, ja mahdollistaa korjausliikkeet ennen kuin mitään on ehditty koodata. Pystymme toteuttamaan käyttäjätestaukset oikeilla käyttäjillä jopa muutamassa viikossa.
Koodaus
Voimme toteuttaa käyttöliittymäkokonaisuuksia sekä tuotantovalmiina koodina että “proof of concept” -prototyyppeinä. Tämä voi siis tarkoittaa vain front end -osuutta (itse käyttöliittymä) tai täyttä full stack -toteutusta (myös varsinaiset toiminnallisuudet, backend jne.).


Design system -ohjeistus
Design system kokoaa asiakkaan tuotteen käyttöliittymän suunnitteluperiaatteet yksiin kirjoihin. Hyvä design system kattaa ainakin suunnittelun tärkeimmät periaatteet ja visuaaliset säännöt esimerkkeineen, mutta voi olla joko hyvin tiivis tai laaja. Design system -ohjeistus luo palvelun tai tuotteen kehitykseen jatkuvuutta ja eheyttä, ja auttaa ratkaisemaan erilaiset jatkokehityksen haasteet käyttäjän kannalta tutuksi tulleilla tavoilla.
Miten liikkeelle?
Soita meille tai jätä viesti alla olevalla lomakkeella. Olemme sinuun yhteydessä arkisin 24h sisällä. Jos sinulla ei ole valmista tarjouspyyntöä, keskustelemme tarpeistanne mielellämme. Katsotaan miten voimme olla avuksi!
Mitä käyttöliittymäsuunnittelu tarkoittaa?
Käyttökokemus (UX) on useiden tekijöiden summa. Osan kokemuksesta muodostaa käyttöliittymä (UI), joka on rajapinta palvelun käyttämiseen. Käyttöliittymäsuunnittelu vaatii erilaisia osuuksia, joita kannattaa tarkastella paitsi yhdessä myös erikseen. Suunniteltavat käyttöliittymät onkin myös syytä käyttäjätestata riittävän usein, jotta tehty työ validoidaan ennen tuotantoa. Karkeasti jakaen voidaan puhua ainakin kolmesta päätasosta:
Käyttäjäymmärrys
Varhaisessa vaiheessa kannattaa käydä läpi käyttäjäpolku kokonaisuutena, eli ns. “big picture”. Palvelumuotoilu tarjoaa ylätason, jonka puitteissa mietitään palvelukokonaisuutta erityisesti loppuasiakkaan näkökulmasta, tarkennetaan ymmärrystä käyttäjistä ja pyritään varmistamaan että käyttöliittymä on osa laajempaa saumatonta käyttökokemusta. Joskus on syytä toteuttaa jonkinlaista käyttäjätutkimusta ja hankkia lisää taustatietoa ennen jatkokehitystä. Kannattaa myös miettiä onko palvelun käyttötarkoitus määritelty riittävän hyvin. Konseptisuunnittelu tarkoittaa sitä, että kirkastetaan kenelle palvelu on olemassa ja miksi – mikä on se uniikki ja erottava arvo jota palvelu tarjoaa.
Siis kertauksena:
– käyttäjäpolut
– tutkimus
– konseptisuunnittelu
Käyttöliittymän rakenne
Varsinaisen “tuottavan suunnittelutyön” tuloksina syntyvät rautalangat (wireframes, rakennepiirrokset) ja mockup, eli näköismalli, joka voi hyvin jo olla klikkailtava ja on varsin hyödyllinen esimerkiksi testaamista varten. Taustalla on käyttöliittymän informaatioarkkitehtuuri, eli erilaisten näkymien suhde toisiinsa, linkitykset, valikot jne. Jatkuvuuden varmistamiseksi erilaisten toistuvat komponentit on syytä määritellä. Myös varsinaiset ui-näkymät (ja niiden sisältämät komponentit) suunnitellaan.
– informaatioarkkitehtuuri
– komponentit
– näkymien rautalangat
Käyttöliittymän ulkoasu
Visuaalinen identiteetti kattaa palvelun erottavat tekijät: mahdollisen logon tai tunnuksen ja päävärit. Ulkoasusäännöt muodostavat varsinaisen käyttöliittymän pintakerroksen määrittelemällä käyttöliittymän väripaletin, käytetyt fontit, muotokielen jne. Ulkoasu sisältää myös interaktioiden, kuten siirtymien ja muiden animaatioiden, suunnittelun ja määrittelyn. Kokonaisuudesta koostetaan usein design system, eli eräänlainen kirjasto tai ohjeistus, jonka pohjalta käyttöliittymäsuunnittelua voidaan jatkaa määrätietoisesti.
– visuaalinen identiteetti
– ulkoasusäännöt
– interaktiot
– ohjeistus